Andere kijk op Hooge Mierde

Dit artikel schreef ik in maart 2003 in Actueel, het kaderblad van de Katholieke Bond van Ouderen Noord-Brabant (KBO).

Als Jos en Nel Michelbrink dit jaar weer eens met de camera door Hooge Mierde zouden gaan, zoals zij dat vorig jaar deden in het kader van de 'visuele prikkelmethode', dan wisten ze wel een paar aardige onderwerpen. De nu lege Rabobank, de al drie jaar onbewoonde pastorie, de opgeheven winkel in fietsen en cadeaus, die ook in de Kempen kado's zijn gaan heten. Maar Jos en Nel, nu 72 en 69 jaar, hebben de wegwerptoestelletjes van Vitaal Grijs uiteraard niet meer. En voorlopig wachten ze maar af wat met de foto's gaat gebeuren, die zij en acht andere KBO-ers maakten van de kern en de uitgestrektheid van hun fraaie dorp.

Jos was er tijdens zijn rondgang door het dorp van onder de indruk geraaktdat hij er twee grote en vier kleine aannemers tegenkwam. Hij wist natuurlijk al wel dat die er waren, maar zoekend en spiedend met een camera krijg je toch een ander besef van die werkelijkheid. Dat is trouwens ook de bedoeling van de prikkelmethode. Ouderen wonen doorgaans tientallen jaren iu hetzelfde dorp, dezelfde stadswijk, vaak even lang in hetzelfde huis. Ze gaan gemakkelijk door het vertrouwde van hun woonomgeving. Maar met de opdracht foto's van die omgeving te maken kijk je er toch anders tegenaan. Je ziet eindelijk die vervallen stal, zoals dat Nel overkwam. Je stelt eindelijk vast dat het met de voetgangerspaden toch droevig is gesteld door al die boomwortels die tegels en stenen optillen, waardoor gevaar dreigt voor mensen met een rollator of een rolstoel. Maar daar hebben Jos en Nel geen foto's van. Nel: "Die zijn door een ander gemaakt, maar mislukt." Zo'n nieuwe kijk op langer bestaande of onlangs veranderde werkelijkheid brengt je nieuw besef bij over wat er in je dorp aan de hand is.
Wat tevredenheid oproept, of wat eigenlijk, en eindelijk, verbeterd zou moeten worden.

Geen bank, wel pinnen

Praten over de visuele prikkelmethode is bij Jos en Nel minder praten over de foto's dan over de algemene situatie in hun dorp. In Hooge Miede is het al net als in veel andere kleinere plaatsen. Middenstand ? Jawel, vier cafés en twee friettenten. En elke ochtend in een klein winkeltje de bakker van Lage Mierde voor de verkoop van brood en broodbeleg. Dat is alles. De Rabobank heeft op 1 maart de deuren voorgoed gesloten. "Maar", zegt Jos, "de pinautomaat is gebleven, we kunnen dus nog wel aan ons geld komen. En op twee middagen houdt een bankmedewerker een uurtje zitting in gemeenschapshuis De Schakel."
Maar als Jos en Nel hun geld willen besteden, moeten ze het dorp uit. Vooral naar Reusel. Ze hebben nog een auto, ze blijven graag lang in hun eigen woning. Maar voor alle zekerheid hebben ze zich toch alvast maar in laten schrijven voor een aanleunwoning. In Reusel.

Tien jaar later

Het is mei 2013. Jos en Nel, nu 83 en 80 jaar, wonen sinds 6 april in een zorgappartement Mariahof in Reusel.  Ze zijn uiteraard minder vlug ter been, maken ziek en zeer mee en leven in tevredenheid.
Maar hoe is het in Hooge Mierde? We praten er over met Jos Veldhoven van de Dorpsraad. De pinautomaat is gebleven,  de bakker uit Lage Mierde komt nog elke ochtend naar zijn winkel met brood en broodbeleg. De vier cafés, waarvan twee ook een eetgelegenheid hebben, zijn er nog.  En de dorpsgemeenschap bloeit. Kijk op de website van Hooge Mierde en je vindt basisschool De Akkerwinde, harmonie en drumband Sirene, handboogvereniging Taxandriërs, korfbalclub DDW, Buurtbiljart, Vrouwenvereniging De Verandering, zanggroep Myrtha Musica, tennisclub Twisselt, carnavalsvereniging De Haoiboerkes en voetbalclub HMVV.
Een dorp met 1750 inwoners, van wie bijna zeker de meerderheid bij het totaal van de verenigingen betrokken moet zijn.  Een hechte gemeenschap, zegt Jos Veldhoven, met veel vrijwilligers. En met sinds ongeveer een jaar een splinternieuw gemeenschapshuis De Schakel, mede dankzij subsidies van gemeente en provincie.  De Schakel heeft ook een kinderdagverblijf. En dat tekent het nieuwe van Hooge Mierde. Jos: "Er is een uitbreidingsplan waarin al nieuwe woningen gebouwd zijn en ruimte is voor meer nieuwbouw. Opvallend is dat jongeren die voor studie hun dorp verlaten hebben, terug zijn gekomen."
En misschien dat dat er ook voor heeft gezorgd dat op de website van de korfbalclub sinds 10 november vier baby's konden worden verwelkomd.